"Adevarata calatorie a descoperirii
nu inseamna a cauta taramuri noi,
ci a vedea cu ochi noi."

Marcel Proust

Ce este consilierea de familie si cuplu?

“Credinta poate muta munti. Neincrederea ii poate crea.”
(Howard Wighta)
 

         Familia este cea mai veche forma de  structura sociala, in cadrul careia omul apare, se dezvolta si se formeaza ca viitor adult.  Dinamica si transformarile care au loc in interiorul familiei, sunt sursa unui izvor nesecat de bucurii si tristeti, de amprente emotionale pe care le caram cu noi toata viata. Familia ne invata mecanise mai mult sau  mai putin adaptative la societate, familia ne contureaza structura de viitor individ in societate.

         Familia este contextul in care omul evolueaza toata viata sa, iar dezechilibrele emotionale resimtite in interiorul ei au consecinte puternice asupra vietii sale psihice dar si fizice, dar si asupra suferintelor sociale.  Din aceasta perspectiva, consilierea si terapia de familie  isi aduce contributia in a sustine persoana/familia in procesul de vindecare sau insusire a unui  sistem familiar sanatos, in care armonia, pacea, respectul si iubirea sa fie piloni de baza. Pe parcursul vietii, trecem prin multe etape de evolutie, atat ca indivizi cat si ca familie/cuplu.

Consilierea si terapia cu adolescenti

” ‘Nu’ este un cuvant pe calea ta catre  ‘Da.’ Nu te lasa batut prea curand. Nici macar atunci cand parintii, rudele, prietenii sau colegii binevoitori iti spun sa iti iei o ‘slujba adevarata’. Visele tale sunt slujba ta adevata.”
(Joyce Spize)

          Adolescenta este o perioada in care tanarul simte nevoia de afirmare a sinelui sau in afara familiei de origine. Intra intr-un proces de cautare a indentitatii personale, moment in care cei din jur par sa piarda contactul cu el. Multe familii cu adolescenti intra in aceasta perioada intr-un proces de modificare, modelare a echilibrului familial, aspect ce poate duce la tulburari in sanul familiei. Consilierea, terapia pot fi sprijin in gasirea unei noi stabilitati si in clarificarea dificultatilor specifice perioadei . Printre cele mai frecvente problematici, specifice terapiei cu adolescentii enumeram:

      -comportamentul rebel/ neadaptare scolara,

      -lipsa unei  comunicari eficiente intre copil/adolescent si parinti,

      -abuzul  de substante daunatoare sanatatii si integritatii fizice si psihice ale copilului,

     - abandon scolar,

     - lipsa unei orientari scolara si profesionala

 

Consilierea/terapia de cuplu

“Noi nu vedem adevarul pentru ca suntem orbi. Ceea ce ne orbeste sunt acele false credinte pe care le avem in mintea noastra.“
(Don Miguel Ruiz)

 

        Atunci cand hotaram sa intram intr-un cuplu, fiecare dintre noi isi proiecteaza cele mai optimiste ganduri, planuri comune cu persoana iubita. Se intampla insa ca in mod inconstient sa aducem cu noi tot “bagajul” familiei din care provenim. Acesta se manifesta prin credinte, obiceiuri, comportamente pe care le-am introiectat in familiile noastre. Cum fiecare suntem suntem fiinte individuale, cu experiente de viata si trecuturi personale si diferite, sursa neintelegerilor, certurilor si dezechilibrelor din majoritatea cuplurilor se regaseste in acest bagaj originar, in neconcordanta dintre propriile scenarii de viata si cele ale partenerului. Desi ne iubim partenera/ul, sotia/sotul, totusi uneori simtim ca nu avem un limbaj comun, un fond comun de actiune si atunci, cu toate bunele intentii intram in conflict si implicit in impas.  Aici pot aparea:

     - lipsa unei comunicari eficiente,

     -abuzuri,

     - violenta domestica,

     -o relatie sexuala nesatisfacatoare (disfunctii sexuale),

     -separare, divort, etc.

        Daca ne dorim sa gasim solutii, sa accesam schimbarea si implicit sa ajunge la armonia mult ravnita,  un prim pas e sa apelam la cineva din afara noastra. Desi poate aparea  credinta ca cineva din exterior nu poate cunoaste mai bine probleme intime ale cuplului nostru, totusi aceasta este o falsa impresie.  Un consilier/terapeut poate avea o viziune mult mai clara si mai obiectiva asupra problematicilor cu care va confruntati tocmai pentru ca vede din exterior, iar judecata sa este impartiala si nealterata de emotii.  Un terapeut va poate ghida si va poate sustine in procesul de vindecare, transformare sau pur si simplu  pentru gasirea de raspunsuri la framantari interioare. Procesul terapeutic  presupune un travaliu complex, tocmai de aceea o persoana specializata poate fi un sprijin real atunci cand va confruntati cu suferinte interioare.


Consiliere/terapie individuala

Tacerea este spatiul in care omul se trezeste.”
(Osho)         O persoana poate intampina dificultati, poate trai framantari  sufletesti sau  dezechilibre personale fara a fi neaparat in legatura cu statutul sau social  marital (in interiorul unei relatii). Poate simti nevoia unei destainuiri personale, a unor ganduri sau sentimente care ii tulbura existenta si linistea interioara. Prin terapie se creaza cadrul unei relatii confesionale, in care persoana poate fi sincera si libera sa se exprime fara teama de a fi judecata, primind suportul si acceptarea neconditionata din partea terapeului in demersul sau de vindecare intima.   

       In functie de problematica cu care va confruntati, sedintele terapeutice pot aduce beneficii  rapide intr-un numar limitat (6-8 sedinte) sau pot necesita un numar mai mare (pana la 20) de intrevederi saptamanale.

psihologie-bacau.ro
Misiune

Ne propunem sa oferim toata daruirea, experienta personala si trairea noastra ca oameni si specialisti, pentru ca tu sa-ti regasesti echilibrul si armonia in tot ceea ce vrei sa faci!


Slideshow Image 1 Slideshow Image 2 Slideshow Image 3 Slideshow Image 4 Slideshow Image 4 Slideshow Image 4 Slideshow Image 4

Articole


Oferta Evaluare Prescolari

evaluare prescolariDezvoltarea personalitatii copilului este un aspect de maxim interes daca ne dorim ca acel copil sa devina un adult eficient, autonom si in deplina armonie cu sine insusi. Procesul de dezvoltare este complex, cu implicatii profunde asupra sanatatii mentale si performantelor ulterioare ale adultului.

click aici pentru detalii
Cine sunt
psihologie psihoterapie bacau
Psihoterapie

Evaluare clinica

Consiliere psihologica

Psihologia muncii si organizationala
click aici pentru detalii

Pentru programari

Sunati la tel: 0748.303.126

E-mail: hagyrox@yahoo.com.

click aici pentru detalii

Psihologie, psihoterapie, consiliere