"Adevarata calatorie a descoperirii
nu inseamna a cauta taramuri noi,
ci a vedea cu ochi noi."

Marcel Proust

                  Terapia fobiilor

         Multi dintre noi ne confruntam pe parcursul vietii cu temeri, frici mai mult sau mai putin intense, mai mult sau mai putin persistente. Unele dintre ele  apar  in perioada foarte timpurie a vietii si sunt utile, sanatoase chiar pentru ca au rol adaptativ si ne ajuta sa ne protejam si sa ne tinem departe de pericole care ne-ar putea periclita sanatatea fizica si viata .  Insa, in momentul in care o anumita teama se instaleaza in viata noastra ca  tema si preocupare permanenta a existentei noastre, atunci  incepem sa vorbim nu doar de o frica banala, ci de o fobie. 


                  Ce este o fobie si cum o identificam?

         Fobia e un termen des vehiculat in vocabularul nostru, dar putini pot sa faca distinctia dintre o teama si o fobie.  Literatura de specialitate descrie fobia ca fiind o frica exagerata, irationala  cu caracter persistent si care poate avea mai multe forme (obiectul care genereaz fobia) mergand de la teama de insecte, sange, apa, pana la forme mai complexe cum sunt agorafobia sau fobia sociala.  Fobia are un puternic caracter destructurant,  devine un obstacol  in viata individului; ii poate controla actiunile, gandurile si chiar si intreaga viata. Fobia poate fi una din sursele dizarmoniei din vata noastra.

         Simptomele de baza care anunta o fobie variaza de la modificari organice, pana la nivel mental, prin gandurile pe care le avem in legatura cu acea fobie. In acest sens, exista:

   - simptome fiziologice: tahicardie (tulburari ale ritmului cardiac), transpiratii, tremor, respiratie accelerata, tensiune sau slabiciune musculara, senzatia de greata sau sufocare, etc.
   - simptome subiective capata forme diferite in functie de persoana si tipul de fobie: unii pot resimti jena, rusine, teama, furie, altii sunt extrem de alerti si hipervigilenti cu starea lor interioara;
   - simptomele comportamentale se caracterizeaza prin tendinta persoanei de a evita obiectul/situatia care ii genereaza frica, de a fugi de sursa fobogena sau din contra-“inlemneste” .


                  Cum putem scapa de ea?

         Primul pas e sa  constientizati ca aveti o problema  (fobie). Apoi aveti nevoie de motivatie si determinare pentru a va dori schimbarea in viata dumneavoastra si a inlatura acest obstacol. De aceea este indicat sa apelati la un  psihoterapeut. 
         In tratarea fobiilor una din cele mai eficiente forme de terapie, este terapia cognitiv comportamentala. Intr-un limbaj mai accesibil, terapia cognitiv-comportamentala actioneaza prin destructurarea, modificarea gandurilor irationale legate de fobie si   transpunerea acestor noi ganduri in comportamente functionale, adaptative. 
         Terapia cognitiv comportamentala cuprinde o serie de tehnici avand ca scop sa-i ajute pe oameni sa-si modifice anumite comportamente problematice.  Terapia cognitiv comportamentala se bazeaza pe principiile invatarii, achizitiilor de noi informatii si ulterior de noi comportamente menite sa inlocuiasca vechile comportamente dezadaptative.  In timpul terapiei sunt evaluate comportamentele problematice (simptomele) precum si conditiile (situatiile) care contribuie la mentinerea acestora.
         Spre deosebire de alte tipuri de terapii, terapia cognitiv- comportamentala este centrata pe rezolvarea problemelor curente, actuale din viata clientilor. Istoriul individului are importanta doar   in masura in care contribuie la intelegerea simptomelor, cauzelor problemei actuale. 
         Specificul acestui tip de terapie este latura sa profund “actionala”  bazata pe fapte concrete, comportamente si exercitii specifice pe care clientul este nevoit sa le realizeze pentru rezolvarea problemei.  Pacientul are rolul cel mai activ in acest tip de terapie, intrucat el nu vorbeste doar despre problema sa, dar are si rolul de a fi propriul sau manager in acest intreg proces. El invata sa-si observe comportamentele in timpul sedintelor de terapie din si in afara acestora, invata sa-si evalueze conduitele si sa identifice cauzele care ii pot ridica dificultati in rezolvarea problemei care o acuza.  Prin terapia cognitiv –comportamentala  persoana dobandeste un puternic sentiment de control asupra propriei sale probleme,  perseverenta, motivatia si implicarea  sa in intregul demers fiind elementele esentiale in reusita. Individul invata comportamente, deprinderi noi pe care le va exersa in viata de zi cu zi si le va aplica intr-o mare varientate de situatii din existenta sa.   Atentia este focalizata asupra obiectivelor dezirate (si realiste) de catre client, asupra a ceea ce el isi doreste si nu asupra dificultatii pe care o intampina in prezent. La fel ca in orice alta terapie,  alianta (bazata pe incredere) dintre terapeut si client este un element esential in reusita. 

 

 

         Enumerarea tuturor fobiilor este inutila, intrucat orice obiect poate deveni pentru cineva sursa a fobiei
oricat de neobisnuit ar partea acesta pentru oricine altcineva. Printre cele mai frecvente fobii enumeram insa: fobia legata de animale (caini, pisici, soareci, serpi, etc.), fobia legata de insecte, fobia de inaltimi, fobia de sange, fobia de a vorbi in public, fobia de spatii inchise,fobia de microbi, etc.



psihologie-bacau.ro
Misiune

Ne propunem sa oferim toata daruirea, experienta personala si trairea noastra ca oameni si specialisti, pentru ca tu sa-ti regasesti echilibrul si armonia in tot ceea ce vrei sa faci!


Slideshow Image 1 Slideshow Image 2 Slideshow Image 3 Slideshow Image 4 Slideshow Image 4 Slideshow Image 4 Slideshow Image 4













Articole


Oferta Evaluare Prescolari

evaluare prescolariDezvoltarea personalitatii copilului este un aspect de maxim interes daca ne dorim ca acel copil sa devina un adult eficient, autonom si in deplina armonie cu sine insusi. Procesul de dezvoltare este complex, cu implicatii profunde asupra sanatatii mentale si performantelor ulterioare ale adultului.

click aici pentru detalii
Cine sunt
psihologie psihoterapie bacau
Psihoterapie

Evaluare clinica

Consiliere psihologica

Psihologia muncii si organizationala
click aici pentru detalii

Pentru programari

Sunati la tel: 0748.303.126

E-mail: hagyrox@yahoo.com.

click aici pentru detalii

Psihologie, psihoterapie, consiliere