"Adevarata calatorie a descoperirii
nu inseamna a cauta taramuri noi,
ci a vedea cu ochi noi."

Marcel Proust
Patru semne pentru o relaţie de  iubire sãnãtoasã
 
Am descoperit ca exista patru conditii care de cele mai multe ori anticipeaza o relatie de iubire autentica si sanatoasa. Fiorul iubirii este mereu unul magic: ca o atingere a norocului. Si totusi, putem aduce norocul in viata noastra abordand altfel intalnirile amoroase. Daca si in viata ta simti acesta schimbare de atitudine, atunci iti recomand sa perseverezi in aceasta directie. Probabil ca ai mari sanse sa intalnesti iubirea care sa dureze.

Ti-ai pierdut gustul pentru “atractii de privare

De cele mai multe ori e usor sa te simti atras de persoane care se ancoreaza partial intr-o relatie, genul de persoane care la inceputul relatiei se poarta minunat cu noi si care treptat isi schimba atitudinea, ajungand pana la ignorare. Genul acesta de relatii sunt puternic incarcate emotional si chinuitor de adictive. La fel ca jocurile de noroc, ne fac sa revenim mereu la ceea ce credem ca am putea recupera. Ne straduim sa “ne iasa bine” de data asta, sa-l facem pe celalalt sa ne iubeasca. Ne straduim sa devenim noi insine mai buni. Schimbam tactica, jucand rolul “inabordabilului” Pendulam intre a oferi mai mult sau mai putin. Incercam sa fim mai amuzanti, mai de succes sau sa aratam mai bine, in asa fel incat cel iubit sa ne doreasca la fel de mult. Numesc toate astea “atractie de privare”.

La un moment dat (si de cele mai multe ori, la capatul unei suferinte indelungate) incepem sa ne pierdem interesul pentru acele relatii care ne tin departe de sentimentul de valoare personala. Descoperim ca nu mai putem accepta gandul de a mai trai inca odata aceeasi pierdere si durere. Iar asta e o realizare.

Abia atunci cand incetam sa ne mai simtim atrasi in genul acesta de relatii “bolnavicioase” putem spune ca suntem la finalul unei ere adictive in relatiile amoroase. Acum putem incepe sa cultivam o viata intima sanatoasa care sa ne ajute sa evoluam si sa crestem.

 Cand afectiunea si reciprocitatea devin aspecte importante pentru tine

Cand incepem sa ne pierdem interesul pentru relatii adictive, simtim si o pierdere a energiei de a ne angaja intr-o alta relatie. Stim ca nu ne mai dorim aceeasi durere resimtita in relatiile trecute, dar nimic nu pare sa ne mai incite. In timp insa, (si de multe ori cu ajutor specializat) incepem sa cautam ceea ce eu numesc “atractie pentru inspiratie”.
Genul acesta de atractie se bazeaza (in special) pe o doza consistenta de afectiune impartasita, generozitate si disponibilitate emotionala. Genul acesta de relatie, evolueaza, de obicei, lent si capata valoare in timp. Aduce cu ea iubirea adevarata, nu disperarea.
Ne putem masura valoarea reala a calitatii vietii noastre, facand o analiza a relatiilor trecute pe care le-am cultivat si in care am evoluat ca indivizi.

Bucuria pe care o experimentam in aceste relatii nu vine din cuceriri sau validari temporare, ci dintru-un sentiment profund de multumire pe care il simtim alaturi de partenerii nostri. Nu ne simtim nici mai mici, nici mai mari in raport cu cel iubit, ci simtim ca avand “masura perfecta”.
 
Insa cei mai multi dintre noi nu stiu ca genul acesta de relatii isi au propria lor traiectorie de evolutie. Au nevoie sa fie hranite cu cultivate altfel decat eram obisnuiti pana acum. La prima vedere pot parea lipsite de pasiune, dar in realitate nu e asa.
Genul acesta de relatii implica si asumarea unui risc tulburator pentru majoritatea, acela de a ne dezvalui sinele nostru asa cum este el, autentic. Odata depasita aceasta limita, vom descoperi ca incarcatura emotionala si erotica alaturi de partener, creste si se intensifica. Exista persoane care merita sa ne vada asa cum suntem: salbatici, ciudati, cu idei neimpartasite, cu sufletul sensibil. Tocmai de aceea, genul acesta de relatii sunt si cele mai infricosatoare. Frica noastra e cea care ne impiedica sa ne aratam vulnerabilitatile. Strategia  sa cea mai buna e aceea de a ne pune pe fuga stigand: “Urmatorul! Inapoi la vanatoare!” Dar daca nu fugim, vom descopri cum frica noastra se dizolva si de partea cealalta a baricadei descoperim iubirea profunda si pasionala.
Daca descoperi ca te afli in cautarea unei astfel de relatii, ignorand “atractia de privare”, atunci nu poti decat sa te bucuri. Esti pe punctul de a dezvolta o relatie care sa sustina iubirea adevarata.

Esti dispus sa renunti la tiparul tau de a mai “da bir cu fugitii”

Cu totii, celibatari sau in cuplu, fugim de riscurile unei intimitati autentice. Cu totii. Cei care isi doresc sa gaseasca iubirea, ar trebui sa devina propriul sau autodidact. Sunt atatea moduri de a fugi de intimitate, chiar si atunci cand o cautam: stand serile acasa in fata televizorului, navigand pe internet in loc sa mergem in locatii unde am putea intalni persoane cu ne impartasesc valorile; pierzandu-ne timpul cu relatii bolnavicioase; traind in inautenticitate; purtand discutii virtuale fara sa le dam curs in realitate; abordand o atitudine de indiferenta; band prea mult alcool la intalniri, etc.
La un moment dat insa, incepem sa ne dorim cu toti un partener de viata. Incepem sa ne dam seama ca timpul curge in defavoarea noastra, ca ne-am saturat sa traim nopti de singuratate (evident nu e o generalizare, unii pot trai o viata fericita singuri). Atunci cand incepem sa renuntam la tiparele noastre vechi, cand suntem dispusi sa nu ne mai sabotam, abia atunci incepem cu adevarat sa ne schimbam si implicit sa dam sansa unei relatii autentice de iubire.

Iti dezvalui adevaratul tau “Eu”

Sa te lasi condus de adevaratul tau sine, poate parea simplu la prima vedere dar nu e asa. Suntem raniti in cele mai profunde parti ale noastre. Sunt acele parti pe care eu le numesc “daruri divine”. Pentru ca sinele nostru e atat de vulnerabil si pentru ca am acumulat cu totii, dureri profunde in jurul acestor “daruri”, avem tendinta sa le suprimam sau sa creem un sine fals pentru restul lumii. Insa aceasta versiune e lipsita de vigoarea, de insufletirea si magnetismul Eului nostru adevarat, asa ca ajungem sa esuam in a atrage acele persoane care ne-ar pretui si ne-ar accepta pentru ceea ce suntem
Am descoperit ca solutia nu consta doar in acceptarea sinelui nostru, cu toata umanitatea sa specifica. Solutia se afla in pretuirea lui, asa cum este el, timid creativ, amplu. Avem dreptul sa ne onoram darurile divine si sa ne insotim doar cu acele persoane care fac la fel.
Cand facem asta, intr-o forma non defensiva, lumea noastra se schimba. Atunci, incepem, cumva prin minune, sa cunoastem acele persoane  care ne accepta pentru ceea ce suntem- oameni care sunt buni,  cu un spirit generos si disponibili pentru noi. Nu pot explica fenomenul, dar l-am vazut intamplandu-se atat de des, incat pentru mine a devenit un adevar fericit in aceasta lume tumultuoasa a relatiilor amoroase.
 
 Traducere si adaptare dupa:
http://www.psychologytoday.com/blog/finding-love/201210/four-signs-healthy-love-is-its-way
http://www.kenpagelcsw.com/
 
 psihologie-bacau.ro
Misiune

Ne propunem sa oferim toata daruirea, experienta personala si trairea noastra ca oameni si specialisti, pentru ca tu sa-ti regasesti echilibrul si armonia in tot ceea ce vrei sa faci!


Slideshow Image 1 Slideshow Image 2 Slideshow Image 3 Slideshow Image 4 Slideshow Image 4 Slideshow Image 4 Slideshow Image 4

Articole


Oferta Evaluare Prescolari

evaluare prescolariDezvoltarea personalitatii copilului este un aspect de maxim interes daca ne dorim ca acel copil sa devina un adult eficient, autonom si in deplina armonie cu sine insusi. Procesul de dezvoltare este complex, cu implicatii profunde asupra sanatatii mentale si performantelor ulterioare ale adultului.

click aici pentru detalii
Cine sunt
psihologie psihoterapie bacau
Psihoterapie

Evaluare clinica

Consiliere psihologica

Psihologia muncii si organizationala
click aici pentru detalii

Pentru programari

Sunati la tel: 0748.303.126

E-mail: hagyrox@yahoo.com.

click aici pentru detalii

Psihologie, psihoterapie, consiliere